Gå ur Svenska kyrkan

Genom att begära utträde / gå ur Svenska kyrkan sparar men en hel del pengar. Många tror att det rör sig om småpengar men i själva verket handlar det om hundratusentalskronor på lång sikt. Att gå ur Svenska kyrkan är GRATIS!

Svenska kyrkan tappar fler och fler medlemmar. 2016 skrev SVD en artikel om att bara under Juli månad har över 5100 “medlemmar” lämnat Svenska kyrkan jämfört med året tidigare.

Varför gå ur Svenska kyrkan

Om man inte är troende så kanske man inte vill bli tvingad till att betala en avgift till kyrkan. Under ens livstid så kan det röra sig om flera hundra tusen kronor som man lika gärna skulle kunna spara till den egna pensionen. Kyrkoavgiften tidigare kyrkoskatt varierar mellan olika församlingar och är på ca 1-2%. Det betyder att man betalar i snitt 1000 kr på varje 100 000kr som man har tjänat.

Räkneexempel:
Ålder 30 – Tjänar ca 350 000kr/år.
Avgift per år vid 1%: 3 500kr
Avgift per år vid 2%: 7 000kr
Tills man går i pension vid 65: 122 500kr – 245 000kr.

Hur går man ur svenska kyrkan?

Alla kan gå ur svenska kyrkan, vuxna och barn. Att begära utträde ur / gå ur svenska kyrkan är GRATIS. Man laddar ner en blankett som sedan returneras till den lokala församlingen. Detta måste göras INNAN 1 NOVEMBER för att man inte ska bli medlem även året därpå.

Här laddar ni en blankett direkt på Svenska kyrkans hemsida:
Länk till Blankett för utträde ur Svenska Kyrkan.

Bra att veta innan man går ur Svenska kyrkan

Nedan text kommer från Svenska kyrkans hemsida.

Kyrklig vigsel
Om du och din partner i framtiden vill ha en kyrklig vigselceremoni måste någon av er vara medlem i Svenska kyrkan.

Begravning
Om du går ur Svenska kyrkan är det bra om dina anhöriga får veta det. Särskilt viktigt är det att de känner till det inför din framtida begravning. Den som inte är medlem i kyrkan har nämligen inte rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad.

Begravningsavgiften
Begravningsavgift är obligatorisk att betala för alla som är folkbokförda i Sverige och har haft någon form av inkomst. Avgiften täcker kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar med gravplatser, gravsättning, kremering och lokal för begravningsceremonin.

VARNING

Det finns ett flertal företag som erbjuder hjälp med att gå ur svenska kyrkan. Kostnaden för detta varierar mellan 100kr till 500kr. Många missar detta och blir sedan överraskade när de får en faktura för något som i själva verket är gratis.